Topul actiunilor energizante din S&P 500 - Trade Talk 13 noiembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

N-am detinut niciodata titluri de stat... in schimb, cumpar actiuni in fiecare zi, a dezvaluit Ron Baron vineri la CNBC. Celebrul investitor si-a inceput cariera in 1982 cu numai 10 mil. USD, acum administreaza 41 mld. USD.

Cateva detineri au beneficiat de-un profil risk/reward incredibil de asimetric in favoarea castigului potential.... inclusiv Tesla, pe-ale carei actiuni Baron a inceput sa le cumpere in 2014. Compania reusea sa fabrice vreo 40,000 de masini in acel an, de 44x mai putine decat isi propune pentru 2023. 

1. Aprecieri care sar din grafice[edit | ]

Dintre business-urile americane listate in ultimii 20 de ani, Monster Beverage conduce clasamentul celor mai impresionante randamente vazute la nivelul indicelui S&P 500. Actiunile producatorului de bauturi energizante au sarit cu 82,942%.

1,000 USD investiti cu doua decenii in urma s-ar fi transformat in peste 830,000 USD, pe seama unui randament mediu anual compus de 39%. Ca perspectiva: in aceeasi perioada de 20 de ani, indicele S&P 500 a crescut cu 520%. Un tip pe nume Joel Tillinghast, care-a condus pentru Fidelity un fond specializat in companii cu preturi bursiere scazute, a avut inspiratia de-a acumula Monster Beverage inca de cand actiunile se tranzactionau la echivalentul a 4 centi comparativ cu 55 USD vineri la inchidere. Imi plac business-urile care fac tot felul de experimente, si-a justificat Tillinghast investitia.

Tehnologia e reprezentata si ea in acelasi top, fireste... insa nu cu proportia coplesitoare la care ne-asteptam.

Apple e #2, cu un randament total de peste 51,000%. Netflix e undeva pe la mijlocul clasamentului, actiunile saltand cu aproape 12,000%. Nvidia se insereaza si ea pe pozitia #3, generand pentru investitorii rabdatori o apreciere totala de aproape 33,000%. Vedeta AI n-a fost ferita de corectii negative uluitoare, chiar si recent: intre noiembrie 2021 si octombrie 2022, compania a pierdut peste 60% din capitalizarea bursiera. La minimele atinse anul trecut, Nvidia se tranzactiona la 112 USD pe actiune... vineri seara, puteau fi cumparate sau vandute la circa 447 USD pe actiune.

In top a mai fost loc pentru HoReCa zilelor noastre (Booking Holdings), distributie (Old Dominion Freight Line), servicii pentru sectorul auto (Copart) si imobiliare pe nisa infrastructurii wireless (SBA Communications).

2. Castig vs risc[edit | ]

La bursa, descoperirea unor companii cu un raport ultra-asimetric intre risc si profit e Sfantul Graal. Cat de asimetric si, mai ales, in ce orizont de timp, astea-s intrebari ale caror raspunsuri depind critic de preferintele fiecarui investitor. Si apropo, e inca un bun moment de-a reaminti ca performantele trecute nu-s in niciun fel vreo indicatie sau garantie in privinta rezultatelor viitoare. Istoria rimeaza cateodata, insa nu mereu.

Reprezentarea biotehnologiei in topul mentionat e destul de firava, cel putin vizavi de banuielile noastre. Regeneron Pharmaceuticals e #8, cu un randament total de 6,163%. Ceva mai sus figureaza Intuitive Surgical (#4 cu peste 16,500%), o companie americana specializata in produse robotizate destinate interventiilor chirurgicale cat mai putin invazive. O apreciere de 4,000% te poate aduce foarte aproape de top 10 al ultimelor doua decenii. Luna trecuta, insa, o micuta companie de biotehnologie a reusit sa avanseze cu-atat intr-o saptamana. De la numai 3 mil. USD, Tempest Therapeutics si-a marit intr-o singura zi valoarea de piata la 130 mil. USD, pe seama publicarii unor rezultate promitatoare intr-o serie de teste clinice.

Ce ne-a surprins la topul evocat azi e dispersia industriilor: nu-s zece companii de tehnologie, cum nu-s nici zece din biotehnologie, care sa fi sarit douazeci de ani la rand gratie unor patente revolutionare. Apoi, jumatate din numele incluse ne-ar fi fost familiare si-n urma cu doua decenii pe celelalte, totusi, am fost nevoiti sa le google-uim. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

BVB: Au fost tranzactii record de-aproape 21 mld. RON cu actiuni listate pe segmentul principal pana acum in 2023, aproximativ duble celor din anii anteriori. La un maxim istoric a ajuns si numarul tranzactiilor, care-a depasit milionul. In ultimii patru ani, fondurile de pensii Pilon II si-au majorat detinerea la Banca Transilvania de la 16% la 26%... iar la OMV Petrom, participatiile acelorasi investitori institutionali s-au dublat, la 14%.

Raportari: Maine si miercuri sunt cele mai aglomerate zile din sezonul curent de rezultate. Din indicele BET, primim maine cifre de la Hidroelectrica, One United Properties, Transelectrica, Transgaz, Conpet si Digi Communications... iar miercuri, de la Electrica, Romgaz, Transport Trade Services, Fondul Proprietatea, Sphera Franchise Group si Purcari Wineries.

Banci: Banca Transilvania si-a crescut cu 37% profitul net in primele noua luni ale acestui an (vs perioada identica din 2022)... apropo, Black Friday a adus aici aproape 8 milioane de tranzactii intr-o singura zi, un nou record istoric. BRD Groupe Societe Generale a fost cotata vineri la cele mai mari preturi din primavara anului trecut incoace, pe seama rezultatelor record si a propunerii de dividende actiunile sunt plus 45% in ultimele sase luni.

Energie: Nuclearelectrica si-a marit incasarile si profitul net cu 15%, respectiv circa 2% in primele noua luni (vs aceeasi perioada din 2022). Romgaz a implinit 10 ani de la listare... in timpul asta, cu tot cu dividende, actiunile au generat pentru investitori un randament de 290%.

IT: Bittnet a raportat o crestere de 150% a veniturilor in primele noua luni (vs aceeasi perioada din 2022), dublarea EBITDA si o reducere la jumatate a pierderii brute. Business-ul de cybersecurity are o evolutie foarte buna, chiar si-n contextul unei transformari importante, menite sa genereze venituri recurente si cu valoare adaugata mai mare, mentioneaza raportul companiei publicat vineri.

Agricultura: Holde Agri Invest deruleaza de azi pana pe 13 decembrie prima etapa a unei majorari de capital, prin care operatorul de terenuri agricole vrea sa atraga de la investitori pana la 40 mil. RON. Actiunile ramase nesubscrise vor fi oferite in cadrul unui plasament privat, la un pret separat care va fi stabilit printr-o decizie ulterioara a Consiliului de Administratie.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Aproape 400 de puncte a castigat vineri indicele DJIA... in timp ce indicele Nasdaq Composite a avut cea mai buna zi de la finalul lunii mai incoace. Toate cele 11 sectoare din S&P 500 au inchis pe plus, Nvidia si Intel castigand circa 3%, iar Microsoft tranzactionandu-se la un nou maxim record. Broadcom a saltat cu aproape 5%, fiind cotata si ea la un nou record. In schimb, Plug Power a plonjat cu 40%, dupa ce producatorul american de celule de combustibil cu hidrogen a indicat indoieli in privinta capacitatii de-a supravietui anul viitor.

Rezultate: Au ramas cateva nume importante de scos la tabla... asa ca azi vin cifre trimestriale de la Tyson Foods, maine de la Home Depot, miercuri de la Target si Cisco. Joi vor raporta Alibaba, Walmart si Macy's. 81% din companiile incluse in S&P 500 care si-au publicat deja rezultatele au batut cu brio asteptarile analistilor (si 61% la rubrica veniturilor).

Cipuri: Taiwan Semiconductor Manufacturing a reusit vanzari de 7.5 mld. USD in octombrie, adica prima crestere anuala din februarie incoace. Cel mai mare producator global de cipuri la comanda estimeaza incasari de pana la 19.6 mld. USD in trimestrul curent, peste previziunile analistilor.

Aparare: Vineri a adus primul zbor reusit de noul bombardier B-21 Raider... avionul a decolat la ora 0651 de la o baza militara din Palmsdale, California. Produs de Northrop Grumman, B-21 Raider costa aproximativ 750 mil. USD in banii de azi, fortele aeriene ale SUA intentionand sa cumpere cel putin 100 de zburatoare din noul model.

Petrol: WTI a avansat vineri cu aproape 2%... dar s-a depreciat saptamana trecuta cu peste 4% (si cu aproximativ 13% in ultimele trei saptamani). Brent coborase miercuri sub 80 USD pe baril, afisand cele mai modeste cotatii din ultimele trei luni. Abdulaziz bin Salman, ministrul energiei al Arabiei Saudite, a declarat joi ca declinul recent al cotatiilor petrolului e cauzat de speculatori. Urmatoarea intalnire a reprezentantilor OPEC+ e programata pe 26 noiembrie.

Macro: Moody's Investors Service a redus vineri seara perspectiva de credit a SUA, de la "stabila" la "negativa", citand costul ridicat cu dobanzile si deficitul fiscal substantial. Totusi, spre deosebire de Standard & Poor's si Fitch Ratings, Moody's pastreaza ratingul Aaa acordat obligatiilor de plata suverane. 

STIAI CA?[edit | ]

10,000 USD investiti in Tesla la IPO-ul din iunie 2010 ar fi devenit 2.4 mil. USD in toamna asta. Randamentul total ar fi fost de-aproape 24,000%, comparativ cu un avans de 316% pentru indicele S&P 500.