Un trimestru de poveste pe Wall Street - Trade Talk 04 aprilie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Papa Francisc a fost externat sambata dintr-un spital din Roma. Sunt inca in viata, a soptit suveranul pontif.

Bursa americana trebuie sa-si fi zis acelasi lucru vinerea trecuta, mai ales companiile de tehnologie… unele dintre ele avand conturi bancare la Silicon Valley Bank. In primul trimestru, indicele Nasdaq 100 a castigat 20%, punctand cea mai spectaculoasa apreciere din ultimii trei ani. N-am mai avut o perioada similara din vara lui 2020, cand Fed-ul trantea dobanzile si scria cecuri oricat de mari.

1. Pesimismul nu strica la bursa[edit | ]

Tragand linie dupa primele trei luni, stim unde-au fost cele mai mari plusuri: Nvidia, Meta Platforms si Tesla au sarit cu 90%, 76%, respectiv 68%. Iar pentru indicele Nasdaq, nu-i doar procentul de apreciere... ci si supra-performanta vs DJIA, cea mai mare dupa 2001.

  • S&P 500 a saltat cu 7%, iar jumatate din avansul asta s-a intamplat chiar saptamana trecuta. In martie, Apple si Microsoft au adaugat mai multe puncte indicelui decat au dedus toate companiile bancare si financiare luate impreuna.
  • Sentimentul n-a reflectat performanta.. sau invers. Goldman Sachs zice ca, pe parcursul trimestrului, 85% din clienti au fost pesimisti sau neutri. Iar un sondaj Bank of America a aratat ca alocarile pe actiuni americane au plonjat la cele mai mici valori din ultimii 18 ani (cu detinerile de cash situandu-se la peste 5% pentru 15 luni consecutiv).
  • Nu doar institutionalii au zis pas. Achizitiile nete ale investitorilor retail au fost record in februarie, dar au picat luna trecuta la cele mai modeste valori dupa noiembrie 2020. ETF-urile cu actiuni drept activ suport au atras doar 27 mld. USD in primul trimestru, reflectand mai degraba frica de la inceputul pandemiei.
  • In schimb, fondurile monetare au inregistrat intrari nete de bani de 336 mld. USD (din care 283 mld. USD doar luna trecuta), cele mai mari dupa aprilie 2020. Ca perspectiva: anul trecut, aceleasi variante de parcare a banilor au avut iesiri nete de vreo 46 mld. USD. Titlurile de stat s-au intors, exclama seful unuia dintre cele mai importante fonduri de pensii publice... care pana prin '67 isi tinea toti banii in instrumente cu venit fix garantat de guvernul american.

Europa a avut si ea ce sa arate la bursa in primul trimestru. Indicii EURO STOXX 50 si STOXX 600 s-au apreciat cu 14%, respectiv 8%. Castigator al concursului de imprejurari anul trecut, gratie concentrarii marilor grupuri bancare si de energie, indicele FTSE 100 e mai sus cu doar 2.5% in 2023. Parisul are acum o capitalizare bursiera mai mare cu echivalentul a 260 mld. USD decat Londra... cu doar un an in urma, bursa britanica o depasea pe cea franceza cu 400 mld. USD.

2. De ce-a taiat OPEC+?[edit | ]

Pe la mijloc de martie, cotatiile petrolului se scufundau la minimele ultimelor 15 luni. Abia ce-am apucat sa ne miram ca OPEC n-are frica de preturi mici... si bang: cartelul taie surprinzator productia. Si nu oricum, ci in weekend.

  • Asa ca sectorul de energie de pe Wall Street a prins din nou viata... cu aprecieri de peste 9%, Marathon Oil si ConocoPhillips au fost ieri vedetele indicelui S&P 500. Valoarea de piata a ExxonMobil se apropie de 500 mld. USD, prag atins ultima oara in 2008. In primul trimestru, pe bursa americana doar bancile au facut un pas mai mare inapoi decat energia.
  • In pietele de obligatiuni, asteptarile inflationiste abia daca s-au miscat dupa anuntul OPEC+. Probabilitatea pentru o noua majorare de 25 bps la Fed a urcat ceva-ceva, dar nu foarte serios (la 59% in dupa-amiaza asta).

Dar si situatia pe teren e diferita de cea din octombrie, cand cartelul a taiat prima oara: stocurile de petrol la nivelul OCDE sunt cu numai 3% sub media ultimilor cinci ani, ecartul fiind de 3x mai mic decat cel raportat in toamna. De fapt, stocurile globale s-au situat in ianuarie la cele mai mari valori dupa septembrie 2021. Si totusi, cum se explica cedarea brusca a OPEC+?

  • Un motiv poate fi China: in martie, industria locala a ajuns la un pas de contractie, in ciuda eliminarii pe scara larga a restrictiilor dure anti-Covid. Pana acum, redeschiderea economiei n-a produs miracolul estimat in urma cu doar cateva luni… cel putin nu in pietele de marfuri.
  • Celalalt elefant din camera: America. Administratia de la Washington amana achizitiile de petrol pentru rezerva strategica, desi sugerasera in toamna ca vor cumpara de pe la vreo 70 USD pe baril. Mai sunt acum 327 de milioane de barili in rezerva, cea mai modesta cantitate dupa anii '80... asta dupa vanzari record de 180 de milioane de barili anul trecut. Robinetul OPEC+ reactioneaza acum la inactiunea robinetului aflat la indemana lui Joe Biden. Plus, productia urca lent in America... dar urca: in ianuarie, s-a ridicat la aproape 12.5 milioane de barili pe zi, cu vreo 400,000 mai multi decat media anului trecut.

E greu de crezut ca sauditii si partenerii taie productia pentru a vedea instant cotatii de peste 100 USD pe baril… mai probabil e ca OPEC+ vrea sa evite o alunecare dezordonata a acestora. Daca-i adevarat, inseamna ca nu doar piata titlurilor de stat vede recesiunea la linia orizontului imediat.

TOP TRENDING[edit | ]

Hidroelectrica: Cea mai valoroasa si profitabila companie a statului roman a anuntat finalizarea lucrarilor de protectie la barajul Portile de Fier I, pe seama unei investitii totale de circa 83 mil. RON. Pe segmentul de furnizare a energiei electrice, compania a incheiat anul trecut cu o cota de piata de 8%, reusind sa depaseasca pragul de 500,000 de clienti. Tot anul trecut, profitul net a urcat la 4 mld. RON, in crestere anuala cu 33% (chiar daca productia de energie a scazut).

Aparare #1: Rheinmetall, compania germana implicata direct in fabricarea tancurilor Leopard, va avea un centru logistic si de mentenanta in Romania, la Satu Mare. Operatiunile vor demara chiar luna asta, fiind destinate echipamentului militar folosit in razboiul din Ucraina. Rheinmetall a fost admisa recent in componenta indicelui de referinta la bursei germane, DAX.

Aparare #2: Lockheed Martin a castigat un contract multianual din partea US Army de pana la 4.5 mld. USD... pe radar fiiind programele avansate de rachete Joint-Air-to-Ground Missiles (JAGM) si HELLFIRE proiectate si dezvoltate in Orlando, Florida. In februarie, compania primise de la US Navy alt contract a carui valoare totala ar putea depasi 2 mld. USD, destinat fabricarii unor sisteme complexe de arme hipersonice. Luna trecuta, presedintele Joe Biden a solicitat un (nou) buget de aparare record pentru urmatorul an fiscal, de 886 mld. USD... cu 28 mld. USD mai mare decat cifra aprobata de Congres pentru anul fiscal curent.

Economie: In martie, sectorul industrial din SUA a suferit cea mai severa contractie dupa mai 2020... scaderea activitatii fiind consemnata deja pentru a 5-a luna consecutiv. In premiera dupa 2009, toate sub-componentele sectorului s-au contractat luna trecuta. 📌 Cifrele privind sectorul serviciilor vor sosi maine dupa-amiaza (iar cele privind piata muncii, vineri, cand bursa americana va fi inchisa cu ocazia Good Friday).

STIAI CA?[edit | ]

Pe Wall Street, bonusurile au scazut anul trecut cu 26%... mai rau decat oricand dupa 2008. Chiar si-asa, fiecare angajat a primit in medie 176,000 USD.