Unu-i ETF-ul indicelui BET - Trade Talk 15 decembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Vestea finalului de an nu-i blandetea uimitoare a Fed-ului de miercuri seara. Si nici noul maxim record atins de indicele DJIA, la peste 37,000 de puncte.

Altceva ni se pare cu mult mai important: cea mai simpla varianta de-a investi la Bursa de Valori Bucuresti a devenit chiar mai accesibila. Valoarea comisionului anual de administrare pentru ETF BET Patria-TradeVille a fost redusa cu 21%, la doar 1.49%. Randamentul cu care si-a recompensat investitorii pana acum in 2023? Aproximativ 33%. 

1. Ce-s ETF-urile?[edit | ]

ETF vine de la exchange-traded fund dar simpla descompunere a unei abrevieri, probabil, n-ajuta asa mult.

Practic, vorbim despre fonduri de investitii listate pe bursa, care pot fi tranzactionate la fel de simplu si rapid precum actiunile. ETF-urile isi propun sa replice cat mai exact evolutia unui activ financiar (sau a unei clase de active), in general a unui indice. Daca vreau sa beneficiez de cresterea indicelui S&P 500 sau a companiilor listate dintr-un sector economic particular, ori dintr-o anumita tara e simplu (si, adesea, cel mai facil) prin ETF-uri. Apropo, un indice bursier precum S&P 500 nu poate fi tranzactionat direct, intrucat e expresia valorica a unei formule matematice. Iar cumpararea separata a celor 500 de companii din structura indicelui ar fi ultra-dificila si costisitoare.

Asa se face ca ETF-urile devin o concurenta tot mai apriga pentru fonduri mutuale. In America, activele totale ale ETF-urilor erau evaluate la inceputul acestui an la circa 6.5 tln. USD, comparativ cu mai bine de 16 tln. USD in cazul fondurilor mutuale.

Insa preferintele devin tot mai clare: in 2022, ETF-urile au aspirat 592 mld. USD, in timp ce fondurile mutuale au pierdut net 960 mld. USD. Iar in primele opt luni din acest an, fondurile mutuale au suferit din nou iesiri nete de capital, de 243 mld. USD cam cat au castigat in schimb ETF-urile. Miscarea banilor e semn ca diferentele dintre rivali se simt tot mai puternic: ETF-urile pot fi cumparate si vandute oricand pe parcursul unei sedinte de tranzactionare, in timp ce fondurile mutuale sunt cotate o singura data, exclusiv la inchiderea pietei. Mai mult, ETF-urile au costuri de administrare semnificativ mai mici decat cele asociate fondurilor mutuale.

Pe bursa americana, ETF-urile inseamna acum aproximativ 28% din totalul mediu zilnic al rulajelor. In Europa, procentul asta-i mai redus, de circa 10%, dar adoptia ETF-urilor e-n crestere accelerata pe continent. 

2. Unde-au devenit celebre?[edit | ]

In urma cu douazeci de ani, existau numai 123 de ETF-uri listate pe bursa americana. Sunt peste 3,000 acum. Cu ajutorul lor, investitorii pot tranzactiona usor si ieftin aproape orice... inclusiv indicele S&P 500.

De fapt, primul ETF aparut pe Wall Street isi propunea sa replice performanta celui mai urmarit indice bursier american. Data de 22 ianuarie 1993 a intrat in istorie, ziua in care State Street a lansat SPDR S&P 500 ETF Trust. SPY avea sa devina cel mai mediatizat simbol in lumea financiara. ETF-ul a pornit la drum cu active de numai 6.5 mil. (mi-li-oa-ne) USD primele volume de tranzactionare fiind asa de modeste, incat parintii lui au vrut sa-l abandoneze la doar cateva luni dupa lansare. In zilele noastre, sunt 16 ETF-uri care stau cu ochii pe indicele S&P 500. Unele-s mai ieftine decat SPY, din perspectiva costului total de administrare. Altele-s create de giganti ai investitiilor cu mult peste talia celor de la State Street, de exemplu BlackRock (via iShares) sau Vanguard. Si totusi, SPY ramane referinta suprema.

Justificarea nu-i greu de deslusit. SPY e un brand care-a rezistat vremurilor, acumuland 30 de ani lungi de experienta.

Are si cele mai mari active dintre toate, cam 457 mld. USD in dupa-amiaza asta, de peste 70,000x mai mari decat la infiintare. Hai sa punem cifra asta in perspectiva: SPY se bate cot la cot cu JPMorgan Chase, depasind capitalizarea unor giganti precum Walmart, Mastercard, Exxon Mobil sau Johnson & Johnson. De fapt, sunt numai 12 companii in indicele S&P 500 mai valoroase decat SPY. Cu marimea, de regula, vine si lichiditatea: in majoritatea situatiilor de piata, tranzactiile pe SPY sunt precum o apa curgatoare, nu un robinet improvizat care se inchide cand ti-e lumea mai draga (sau, de fapt, mai putin draga). Cand bursa americana s-a redeschis in urma atacurilor teroriste din septembrie 2001, SPY a servit drept o uriasa parte a solutiei... in termeni de transparenta si ajustare a cotatiilor. Iar la debutul pandemiei Covid-19, acelasi SPY a devenit primul ETF din istorie care-a reusit sa acomodeze tranzactii de peste 100 mld. (mi-li-ar-de) USD intr-o singura sedinta de tranzactionare. In prezent, rulajul mediu zilnic al SPY se ridica la circa 35 mld. USD, de peste 3x mai mare decat cel inregistrat de Apple si reprezentand mai bine de 91% din lichiditatea tuturor ETF-urilor care urmaresc indicele S&P 500. Cand l-am creat, am crezut ca-l vor folosi doar cativa institutionali si fonduri speculative... Doamne, ce ne-am inselat, zice Jim Ross, unul dintre parintii SPY.

Nu-i doar indicele S&P 500. La orice sector bursier sau clasa de active te-ai uita, exista cate-un jucator suprem in universul ETF-urilor.

DIA e reperul absolut in cazul indicelui DJIA. Iar QQQ, pentru indicele Nasdaq Composite. De fapt, habar n-avem care-s celelalte ETF-uri, pur si simplu memoria refuza sa fie incarcata cu alternativele. GLD si USO sunt pentru aur si petrol ceea ce SPY e pentru indicele S&P 500. Si chiar daca exista deja ETF-uri cu expunere pe Bitcoin futures... toata lumea asteapta OK-ul agentiilor americane de reglementare pentru calea mai simpla propusa de BlackRock. De fapt, mult-asteptata aparitie a primului ETF pe spot Bitcoin e adesea comparata cu lansarea SPY din 1993.

Concentrarea atentiei nu se rezuma la ETF-uri. Pe Wall Street, 2023 a fost anul celor 7 magnifici din tehnologie celelalte 493 de companii din indicele S&P 500 jucand mai degraba rolul rezervelor. Bani se gasesc din plin, insa variantele de investitie devin tot mai selective. E vremea jucatorilor supremi, oriunde te-ai uita.

3. Asa-i si la BVB[edit | ]

Indicele BET a implinit 26 de ani in toamna asta. E fotografia de referinta a bursei noastre, avand in componenta cele mai lichide 20 de companii listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (precum Hidroelectrica, OMV Petrom sau Banca Transilvania). In august, ETF BET Patria-TradeVille, singurul ETF listat la BVB care urmareste indicele BET, a acumulat si el 11 ani.

In spirit, BET si ETF BET Patria-TradeVille sunt mai degraba verisori. Fratele geaman al ETF-ului e, de fapt, indicele BET-TR... a carui compozitie e identica celei a indicelui BET, doar ca, in plus, integreaza dividendele distribuite de companiile constituente. Asta inseamna ca, in majoritatea timpului, BET-TR are o performanta superioara celei a BET. BET-TR s-a nascut in septembrie 2014, la doi ani dupa ETF BET Patria-TradeVille ETF-ul fiind, practic, prima imagine a companiilor de top la BVB cu tot cu dividende, chiar inainte ca indicele special rezervat lor sa fie creat. Activele nete ale ETF BET Patria-TradeVille se ridica in prezent la aproximativ 160 mil. RON, de peste 2x mai mari decat valoarea inregistrata la finalul anului trecut. Are peste 14,000 de investitori, de aproape 3x mai multi decat numarul actionarilor operatorului bursier. In 2023, rulajul mediu zilnic a fost de peste 10x mai mare comparativ cu tranzactiile stranse la debut, pe 29 august 2012. ETF BET Patria-TradeVille, pentru care TradeVille e furnizor esential de lichiditate, e administrat de Patria Asset Management, divizia de fonduri a Patria Bank.

Atat BET, cat si BET-TR afiseaza noi maxime istorice acum la finalul anului. De la infiintare pana-n prezent, ETF BET Patria-TradeVille a oferit investitorilor un randament de peste 360%. 

4. De-aici, incotro?[edit | ]

Bursa noastra avea 168,000 de investitori la final de septembrie, un numar record insa 33,000 pastrau doar titluri de stat in portofolii, iar populatia Romaniei numara circa 19,000,000 de suflete. Nici institutionalii nu si-au epuizat potentialul, nici pe departe.

E oficial: de la 1 ianuarie, contributia la Pilonul II de pensii private va fi majorata, de la 3.75% la 4.75%... asta inseamna ca romanii vor vira peste 17 mld. RON, cu 35% mai multi bani decat in acest an. Cresterea s-ar putea traduce intr-o presiune suplimentara de cumparare la BVB, in special pentru cele mai importante companii listate, care-s incluse in indicele BET (si automat in ETF BET Patria-TradeVille). Iar asta in conditiile in care Pilonul II si-a urcat deja detinerile la bursa intr-o maniera semnificativa: in numai 4 ani, de exemplu, de la 16% la 26% la Banca Transilvania, si de la 7% la 14% la OMV Petrom. Aceleasi fonduri de pensii au inghitit aproape 1/2 din IPO-ul Hidroelectrica, ajungand la o participatie de aproximativ 10% din cea mai valoroasa si profitabila companie a statului roman. Suntem piata emergenta in ochii celor de la FTSE Russell... dar nu si pentru MSCI, deocamdata. Strainii abia ce-au inceput sa cumpere cu adevarat pe bursa noastra, dar potentialul unor intrari semnificative de capital ramane imens.

ETF BET Patria-TradeVille are sansa initierii unui ciclu virtuos chiar mai pronuntat decat cel vazut in primii 11 ani de existenta. Odata cu interesul in crestere, marimea activelor ar trebui sa urce si mai mult, iar lichiditatea s-ar multiplica. Neincrederea de la debut va lasa loc unei increderi tot mai mari. Americanii de la SPY sunt un bun exemplu in acest sens cel mai bun exemplu. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: 5 maxime consecutive pentru indicele BET... si al 7-lea in ultimele noua sedinte de tranzactionare. In aceasta dupa-amiaza, BET era cotat la peste 15,400 de puncte (iar indicele BET-TR, deasupra nivelului de 31,800 de puncte).

Recompensa: BRD Groupe Societe Generale a aprobat repartizarea unor dividende in cuantum total de 634 mil. RON, adica 50% din rezultatul reportat aferent anului trecut... ZF calculeaza un randament de peste 5%. Plata va fi realizata pe 26 ianuarie, termenul ex-date fiind 5 ianuarie, dar data de inregistrare, 8 ianuarie. Actiunile bancii s-au apreciat cu peste 36% in acest an.

Evolutie: Actiunile Electrica au saltat cu 10% in ultimele doua sedinte de tranzactionare, pe seama unei lichiditati mai ridicate decat mediile. Compania fusese recent nominalizata de ZF in topul celor mai subevaluate de la BVB, in functie de multiplii de piata dupa rezultatele la primele 9L/2023. Electrica a fost prezenta la cea de-a doua editie a conferintei trimestriale Quarterly Report din 11 decembrie, prin intermediul directorului general Alexandru-Aurelian Chirita, al carui mandat tocmai a fost prelungit.

Energie: Romgaz extinde forajele in perimetrul de mare adancime Caragele... cel mai promitator din Romania. Transelectrica cere proiect pentru cresterea capacitatii de transport pe linia Fantanele - Ungheni, din judetul Mures, scopul fiind eliminarea congestiilor si asigurarea evacuarii energiei eoliene din sud-estul tarii. OMV Petrom a atribuit deja peste 80% din valoarea contractelor de executie pentru proiectul gigant Neptun Deep din Marea Neagra. 

STIAI CA?[edit | ]

La finalul anului trecut, peste 16 milioane de familii americane, adica 12% din numarul total, aveau ETF-uri in portofoliile lor bursiere.