Volumul lucrarilor de constructii a crescut in primele 8 luni - 19 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 13.2%, ca serie bruta, in primele 8 luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare, s-a remarcat o crestere cu 13.7%. Trendul ascendent a fost remarcat in cazul reparatiilor capitale (+27.5%), lucrarilor de constructii noi (+12.8%), constructii ingineresti (+34.4%) si lucrari de intretinere si reparatii noi (+9.3%). In luna august 2023, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, volumul a crescut in total, ca serie bruta, cu 19.4% remarcandu-se volume mai mari la lucrarile de constructii noi (+26.8%), si lucrarile de reparatii capitale (+6%). Scaderi au fost inregistrate la nivelul cladirilor rezidentiale (-8.7%). (Sursa: INS)

Comenzile din industria prelucratoare – in usoara crestere[edit | ]

Pe parcursul lunii august 2023, comenzile noi din industria prelucratoare (piata interna si piata externa) s-au majorat cu 2.8% fata de luna similara a anului trecut. Cu toate acestea, fata de iulie 2023, comenzile noi au scazut, in termeni nominali, cu 12.1%. Astfel, in primele 8 luni ale anului curent, comenzile din industria prelucratoare au crescut cu 5.2%. In ceea ce priveste cifra de afaceri din industrie, aceasta a scazut, fata de luna august 2022, cu 1.2%. (Surse: INS (1);INS (2))

Crestere economica peste asteptari a Chinei[edit | ]

Economia Chinei a urmat un trend ascendent semnificativ in al treilea trimestru, produsul intern brut inregistrand o crestere de 4.9%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Masurile de sustinere a economiei luate de autoritatile chineze au contribuit la consolidarea unei posibile redresari, dupa ce, in prima jumatate a anului, a fost inregistrata o deteriorare rapida a situatiei economice. Sectorul imobiliar, care reprezinta aproape o patrime din productia economica, ramane, in continuare, un motiv de ingrijorare major, iar scaderea investitiilor imobiliare continua sa reprezinte un risc semnificativ. Desi China se confrunta cu diverse provocari, precum somajul ridicat in randul tinerilor si scaderea increderii in sectorul privat, redresarea economica pe care o urmeaza sugereaza ca obiectivul de crestere economica al guvernului pentru intregul an 2023, de 5%, este posibil de atins. (Sursa: reuters)

Inflatia in zona Euro atinge cel mai mic nivel din octombrie 2021[edit | ]

Rata inflatiei in zona euro a atins pragul de 4.3%, in luna septembrie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. Acesta reprezinta cel mai scazut nivel al inflatiei in zona euro din octombrie 2021 incoace. Rata inflatiei core, care exclude preturile alimentelor si energiei, s-a situat la 4.5%, marcand cel mai scazut nivel din august 2022 pana acum. (Sursa: SeekingAlpha)

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS SA (SIF5)[edit | ]

Infinity Capital Investments a anuntat piata cu privire la participarea, in data de 18 octombrie, la majorarea de capital a filialei sale, Gravity Capital Investments, cu suma de 22.5 mil. RON, prin subscrierea a 2.25 mil. actiuni cu o valoare nominala de 10 RON/actiune. Majorarea de capital a avut drept scop obtinerea de lichiditati pentru sustinerea programului de investitii al Gravity Capital Investments. (Sursa: comunicat societate)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)[edit | ]

Romgaz a anuntat formarea, in cadrul Consiliului de Administratie, a unui nou comitet consultativ, sub numele de Comitetul de Gestionare a Riscurilor, care are in componenta sa urmatorii membri: Marius Gabriel Nut, Botond Balazs si Razvan Brasla. (Sursa: comunicat societate)

ALRO S.A. (ALR)[edit | ]

Compania Alro, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, a semnat un nou acord multianual cu Airbus pentru a furniza produse laminate plate din aluminiu utilizate in productia de aeronave. Aceasta intelegere consolideaza o colaborare initiata in 2016 si reprezinta o recunoastere a capacitatii ALRO de a furniza produse de aluminiu de inalta calitate pentru industria aerospatiala. (Sursa: BVB)

ASML Holding N.V. (NL.ASML)[edit | ]

Producatorul olandez de echipamente pentru industria semiconductoarelor, ASML Holdings, a inregistrat venituri operationale trimestriale in valoare de 6.7 mld. EUR, in crestere cu 15.5% fata de perioada similara a anului trecut. Rezultatul s-a situat in linie cu estimarile analistilor, fiind totodata in intervalul de 6.5-7 mil. EUR pe care si l-a propus conducerea companiei. In ceea ce priveste profitul net trimestrial, acesta s-a situat la 1.89 mld. EUR, usor peste estimarile analistilor de 1.82 mld. EUR. Compania se asteapta ca veniturile de anul viitor sa fie similare cu cele din 2023, avand in vedere incertitutidinile legate de redresarea cererii din industrie. (Sursa: WSJ)

NVIDIA Corp. (US.NVDA)[edit | ]

Nvidia se asocieaza cu Foxconn, cel mai mare producator de electronice la comanda din lume, pentru a construi centre de date avansate, denumite “fabrici AI”, care vor utiliza cipuri si software de la Nvidia pentru diverse aplicatii. Aceste fabrici AI sunt concepute ca centre pentru productia de inteligenta si se asteapta sa joace un rol semnificativ in procesarea si imbunatatirea datelor colectate de la vehiculele autonome, imbunatatind software-ul si capacitatile acestor vehicule. Nvidia se confrunta cu restrictii la export, care afecteaza vanzarea cipurilor sale AI in China, astfel ca parteneriatul cu Foxconn aduce noi oportunitati de extindere la nivel global. Pe termen lung, Foxconn isi propune sa obtina o cota semnificativa din piata globala a vehiculelor electrice, cu o tinta initiala de 5% cota de piata, si sa devina un jucator important in fabricarea de vehicule electrice. (Sursa: reuters)

NIO INC (US.NIO)[edit | ]

Producatorul chinez de vehicule electrice, Nio, vizeaza stabilirea unei retele de dealeri in Europa pentru a accelera cresterea vanzarilor. Nio, adesea vazut ca rival al Tesla, a fost lansat in 2021 si s-a extins in mai multe tari europene. Aceasta decizie a urmat dupa evaluarea pietei si a vanzarilor in Europa, care nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor. De asemenea, mai multi producatori chinezi de vehicule electrice, inclusiv Xpeng, se extind in tarile europene datorita potentialului pentru preturi si cerere mai mari. Reprezentantele vor include atat vehicule marca Nio, cat si noua marca de vehicule electrice Firefly, planificate a fi lansate pentru export in 2025. (Sursa: reuters)

The Procter & Gamble Company (P&G) (US.PG)[edit | ]

In cel mai recent trimestru incheiat, veniturile din vanzari ale P&G au ajuns la 21.9 mld. USD, in crestere cu 6% comparativ cu perioada similara a anului trecut si cu 290 mil. USD peste asteptarile analistilor. Veniturile organice (care nu includ achizitiile si fuziunile) s-au majorat cu 7%, conducand catre un un profit net trimestrial de 4.52 mld. USD, in crestere de la 3.94 mld. USD in trimestrul similar din 2022. Cu toate acestea, volumul produselor vandute a continuat sa scada, marcand a 6-a diminuare trimestriala consecutiva. (Surse: CNBC;SeekingAlpha)

U.S. Bancorp (US.USB)[edit | ]

U.S. Bancorp, a 5-a banca dupa valoarea activelor din SUA, a obtinut, in T3 2023, venituri operationale in suma de 7 mld. USD, in crestere cu 11% fata de T3 2022 si in linie cu estimarile analistilor. Profitul net ajustat/actiune s-a situat la 1.05 USD, fiind cu 0.05 USD peste nivelul asteptat de analisti. Cresterile inregistrate de banca au fost stimulate de majorarea ratelor dobanzilor, dar si de achizitia MUFG Union Bank. (Sursa: SeekingAlpha)